Zwangerschap.webBlad.info
Onmisbare informatie over zwangerschappen

Meest bekeken
>Effect van roken tijdens zwangerschap
>Sterfte baby's rond geboorte
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie


Recente artikelen
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie
>Moedermelk Netwerk in Nederland
>Vroeggeborenen overleven vaker, maar de helft houdt ontwikkelingsproblemen
>Effect van roken tijdens zwangerschap
Alle artikelen


Rumoer rond IVF

Tot voor kort vonden in Nederland jaarlijks circa 13.500 IVF-behandelingen plaats. Daaruit werden zo'n 3000 kinderen geboren. Echter, door veranderingen in het zorgstelsel kunnen patiŽnten IVF-behandelingen bijna niet meer opbrengen.

Meer dan de helft van de Nederlandse bevolking kent wel iemand in de omgeving die vruchtbaarheidsproblemen heeft. Ook de helft van de Nederlanders vindt dat wanneer iemand problemen heeft bij het vanzelf krijgen van kinderen, men recht heeft op vruchtbaarheidsbehandelingen. Dat recht - in ieder geval de financiering door het ziekenfonds - hing minister Hoogevorst begin vorig jaar aan de wilgen. Ziekenfondsverzekerden die medische hulp nodig hebben om zwanger te worden moeten nu de eerste IVF-behandeling zelf betalen. De kosten van een IVF behandeling blijken nu enorm te verschillen. De prijsverschillen variŽren van 2300 euro voor een IVF-behandeling in Nijmegen, tot 1400 euro in Alkmaar.

Situatie schrijnend

Veel mensen denken dat IVF het enige is wat niet meer vergoed wordt, maar dat is helaas niet het geval. Ook kunstmatige inseminatie en het opwekken van een eisprong bij vrouwen, die geen spontane cyclus hebben, worden niet vergoed. Jolanda Strootman, bestuurslid van patiŽntenvereniging Freya: ĎVoor veel mensen is de situatie schrijnend. Het niet vanzelf kunnen krijgen van kinderen heeft sowieso al een enorme impact op je leven. Het lijkt zo vanzelfsprekend om kinderen te krijgen, maar veel paren lijden in stilte. Eťn op de zes stellen krijgt hiermee te maken en voor hen is het onzeker of ze ooit nog kinderen zullen krijgen. Dit terwijl ze dagelijks worden geconfronteerd met hun kinderloosheid, bijvoorbeeld tijdens verjaardagen of bij het vieren van Sinterklaas. Naast de psychische problemen komt daar nu dan ook nog financiŽle narigheid bij kijken.'
Uit een TNS NIPO-onderzoek blijkt dat tweederde van de fertiliteitartsen bezorgd is dat het krijgen van kinderen een elitekwestie wordt. Ook zij worden dagelijks geconfronteerd met de gevolgen van de bezuinigingsmaatregel. 'Verminderde vruchtbaarheid is een ziekte. De behandeling daarvan behoort in het basispakket. Waarom zou de behandeling van iemand met een sportblessure wel zonder meer vergoed worden? Je kiest er niet voor om kinderloos te blijven, dat overkomt je! Ik zie patiŽnten die in financiŽle problemen raken omdat ze graag kinderen willen. Dit kan echt niet.', aldus dr. P. Hompes, medisch hoofd van de afdeling voortplantingsgeneeskunde van het VUMC in Amsterdam.

Meer meerlingen

Jan Kremer, gynaecoloog in het UMC St Radboud in Nijmegen, verwacht bovendien dat de bezuinigingen het aantal meerlingzwangerschappen verder zal opdrijven. 'Nu vrouwen minder behandelingen vergoed krijgen, zullen ze kiezen voor de maximale kans op succes en dus meer dan ťťn embryo laten terugplaatsen, met meer meerlingen als gevolg. De kosten zullen dan eerder stijgen dan dalen.' Nu al is bijna  ťťn op de vier meerlingen in Nederland het gevolg van ivf. Dat blijkt uit de jaarcijfers van de ivf-centra die Kremer analyseerde. Bij de 3714 ivf-zwangerschappen in 2003 was er 806 keer sprake van een tweelingzwangerschap (22%) en 20 keer een drielingzwangerschap (0,5%). Meerlingen worden vaak te vroeg geboren met een te laag geboortegewicht. Zij moeten dikwijls langdurig in de couveuse verblijven en hebben een groter risico op ziektes en handicaps. Dit is erg duur. Een tweeling kost de Nederlandse gezondheidszorg gemiddeld enige tienduizenden euro's aan extra medische kosten.
Het UMC St Radboud heeft nog een advies om de kans op een kind na IVF te vergroten: stop met roken en val af. Bij rokende vrouwen blijkt de kans op een kind na IVF namelijk 28 procent lager dan bij niet-rokende vrouwen. Ook ernstig overgewicht vermindert de kans op een succesvolle IVF-behandeling. ĎIn alle subgroepen hadden rokende vrouwen minder kans op een levend geboren kind dan niet-rooksters,í, licht hoofdonderzoekster dr. Bea Lintsen toe. ĎBij een rokende twintigjarige is de kans op een kind na IVF vergelijkbaar met die van een tien jaar oudere niet-rokende vrouw. Het grootste verschil tussen rooksters en niet-rooksters vonden we in de subgroep van vrouwen met een onbegrepen vruchtbaarheidsprobleem.í


zoek
info
contact
rss


Overige webBladen
Nieuw: webBlad over Zwangerschap, met..
>Sterfte baby's rond geboorte
>Zwangere ondernemer moet uitkering krijgen
>Helft pilgebruikers opgelucht bij menstruatie

© 2018 webBlad.info   Free counter and web stats